Belangrijk: Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je ten alle tijde aan contact op te nemen met je huisarts of een specialist.

Halal

Het Halal keurmerk staat op producten waar dierlijke voedingsstoffen in voor komen die volgens de islamitische wetten geslacht zijn.

halal gecertificeerd

Wat is halal?
Halal is een islamitische term en betekent rein. Wanneer een voedingsmiddel halal is, wordt het als goed en rein gezien binnen de islamitische wetgeving(koran).
Naast vlees is ook al het eten uit de zee, groenten,  fruit en alle dranken, behalve alcohol halal voor moslims.

Halal slachten
Halal slachten betekent dat het dier in de naam van goed is geslacht. Men kan alleen van halal slachten spreken, indien er aan een bepaald aantal voorwaarden wordt voldaan. Het dier moet verplicht door een mens geslacht worden. De slager moet een praktiserende volwassen moslim zijn. De slager mag geen amateur zijn, want het dier mag namelijk geen pijn lijden tijdens het slachtingsproces. Voor het dier geslacht wordt vindt er een gebed plaats. Dit moet worden gezegd door de slager. Het slachtgebed gaat als volgt: ‘Bismillah Allahoe Akbar’. De betekenis hiervan is: “In naam van god, god is groot”.

GMP

Een goede manier van produceren is onderdeel van de kwaliteitszorg bij het maken van geneesmiddelen en supplementen. Het zorgt ervoor dat fabrikanten geneesmiddelen altijd volgens de kwaliteitsnormen voor het beoogde gebruik maken en controleren. Dit heet ook wel ‘Good Manufacturing Practice’ (GMP).

De principes van GMP zijn vastgelegd in wetgeving en omschreven in EU-richtlijn 2003/94/EG. Bij alle Europese fabrikanten van geneesmiddelen en supplementen voert de overheid periodiek inspecties uit. Tijdens deze inspecties, die vaak meerdere dagen duren, wordt getoetst of fabrikanten voldoen aan de GMP-richtlijnen.